Recenzie „Supunere” de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq este primul autor modern francez citit de mine până acum. Cartea sa de mare succes – Supunere – m-a atras atât prin subiect, cât și prin stilul folosit care este jovial, implicat, sincer, introspectiv, ironic și autoironic. Era exact ceea ce mă așteptam de la un intelectual francez. Primele mele impresii la cald despre această carte le puteți găsi mai jos.

„Supunere” este construită în jurul lui Francois, cadru universitar la Universitatea Paris III – Sorbona. El este specializat pe literatura lui Joris-Karl Huysmans, scriitor francez de la sfârșitul secolului XIX. Prin intermediul acestuia suntem expuși cu generozitate la angoasele universitarului francez aflat la criza vârstei de mijloc.

Acestei existențe care pare a-și fi pierdut sensul i se suprapune debutul unei schimbări radicale a valorilor culturale franceze, moment de alegeri și noi introspecții pentru personajul principal.

Cartea cuprinde analizele politice remarcabile, dar și scenele sexuale foarte bine construite care permit cititorului să înțeleagă mai bine (singurele) surse de excitație din viața lui Francois. Nu în ultimul rând fac romanul (și) mai vandabil.

Prin subiectul curajos abordat, autorul este exact opusul personajului său principal. Michel Houellebecq devine un intelectual implicat, care trage un semnal de alarmă util și necesar asupra compromisurilor politice și sociale făcute musulmanilor în Franța. Scenariul său în care Occidentul, care prețuiește și încurajează secularismul, este pe drumul islamizării, pare destul de veridic.

Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima data în România la Editura Humanitas Fiction în anul 2015, urmând să fie reeditată în 2017 la aceiași editură, în cadrul colecției Raftul Denisei. Traducerea din franceză și notele sunt realizate de Daniel Nicolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: